divendres, 30 d’abril del 2010

I have the Love




















La nova jugada dels sempre canviant Simply Red, la banda liderada pel pèl roig més famós del món, el Mick Hucknall, ha estat treure el seu últim disc (sembla ser que d’acomiadament), únicament a la cadena de supermercats anglesos Tesco. No ens perdem gaire cosa, però, ja que es aquest un disc recopilatori, i a més a més, de cançons d’amor, que es diu, no us ho perdeu, Songs of Love. Es a dir, nada nuevo bajo el sol, que diria aquell.

Com es habitual, una única cançó novedosa, inèdita i nova: I have the Love, que pren les rendes del disc com a estendard i primer i únic single de l’àlbum. Es una cançó suau, lenta i molt bonica. No aporta res nou, però tampoc molesta en excés. El que veritablement molesta es que aquesta gent desaparegui del mapa musical, al menys en Hucknall podria continuar la seva carrera en solitari desprès d’aquell excel•lent Tribute to Bobby que va treure fa uns anys.

Up: No deixa de ser una nova cançó d’aquest grup que tant ens agrada

Down: El fet de vendre-ho només mitjançant aquests supermercats fa que no la conegui ningú. Menys mal que tenim Sant Emule!

La Portada: Típica, tòpica i asèptica

La Pregunta: Si els Simply Red s'han separat, per què continúen sortint discs recopil.latoris?

El Rànking: Cinc alderaaners

Propera Entrega: The Movie Songbook

dimecres, 21 d’abril del 2010

Scratch my Back



En el món de la música sempre hi ha hagut modes. Que tal i com en el disseny, venen i van amb una facilitat pasmosa. Recordem les modes dels discs en directe, dels recopilatoris, de les recreacions dels anys vuitanta, dels discs benèfics, etc. Sembla ser que ara hi ha una altra de moda: la dels cover-discs, es a dir, àlbums de versions d’altres artistes. En Rod Stewart es un hacha es aquest tema: en els últims anys n’ha tret set discs de versions (cinc de stàndards americans, un de rock i un de soul); i esperat, l’alletament de la vaca encara no s’ha acabat. En Craig David ha tret fa poc un altre de versions de temes de la Motown (Stevie Wonder, Marvin Gaye...) i fins i tot en Phil Collins ha anunciat que traurà aquest proper Setembre un disc de versions.

Però el cas que ens ocupa, l’Scratch my Back (Rasquem l’esquena), es diferent. I ho es per que es un disc del Peter Gabriel, i això son paraules majors. Si, en Gabriel no es limita únicament a versionar temes d’altres artistes com fan els demés, si no que les agafa i les reconverteix al seu estil i les torna a fer mítiques, tal i com ell sap fer-ho. I no només això, a més a més la elecció dels artistes versionats es espectacular: David Bowie (Heroes), Paul Simon (The Boy in the Bubble), Talking Heads (Listening Wind), Lou Reed (The Power of the Heart) o Neil Young (Philadelphia) –Es dona la casualitat que aquesta última cançó pertany a la Banda Sonora de la Pel•lícula Philadelphia, on el mateix Gabriel hi va participar en la preciosa Love Town-.

Heroes, la cançó que obre l’àlbum, es una veritable delícia, amb un començament instrumental increïble, The Boy in the Bubble està reinventada gairebé fins a la perfecció, Après Moi, de la Regina Spektor, te un inici mític que recorda molt a The Piano d’en Michael Nyman, Philadelphia ens recorda per que ens agrada tant Gabriel i The Book of Love, el primer single, es quasi un himne.

Un disc imprescindible per a qualsevol discoteca que es preui de ser-ho.

Up: Tot el disc. Una meravella.

Down: Gairebé res... potser que en conjunt, al ser un disc tan pausat, pugui avorrir una mica.

El Single: The Book of Love. Potser no la millor cançó del disc (Jo hagués escollit el Heroes de Bowie), però no defrauda gens.

La Portada: Críptica, imatge de dues cel.lules de sang juntes. Clara referència al nom de la nova gira d’en Gabriel, The New Blood Tour.

La Perla: The Power of the Heart, una versió del Lou Reed espectacular.

L’Anècdota: Aquest àlbum va ser concebut per a ser doble. El primer disc havia de ser tal i com es ara, i el segon, I’ll Scratch Yours, havia de ser un homenatge al propi Gabriel dels artistes als que ell versiona en el primer disc, amb cançons seves. No hi ha data de llançament d’aquest segon disc, encara que en els tres primers singles del Scratch my Back hi surten tres cançons d’aquest segon disc, les dels Magnetic Fields, Paul Simon i Bon Iver.

La Pregunta: Per què tot amb el Peter Gabriel es tant ampulòs?

El Rànking: Set Alderaaners.

Propera Entrega: I have the Love

dijous, 15 d’abril del 2010

Soldier of Love




L’esperadíssim sisè àlbum de la banda britànica Sade, liderat per la anglo-nigeriana cantant Sade Adu, deu anys desprès del seu últim treball d’estudi, Lovers Rock (2000), Soldier of Love, va veure la llum al 8 de Febrer d’aquest any, debutant en el numero quatre a les llistes britàniques, aconseguint així el seu més alt lloc des de Stronger then Pride (1988), i al numero 1 al Billboard americà, en el seu primer numero 1 a terres americanes. El disc contè 10 cançons, totes escrites i co-produïdes per la pròpia Sade, amb col•laboracions amb els diferents membres de la banda.

Lluny d’aquells fantàstics primers àlbums, Diamond Life (1984) o Promise (1985), aquest últim disc costa bastant d’entrar, al menys a la primera. La dolça veu de la Sade ens inunda en totes i cadascuna de les cançons, i el seu estil es completament el mateix, només en els primers acords de cada tema, ja sabem que la estem escoltant a ella, però a totes elles els hi falta la entitat de les grans cançons del grup, com aquells Smooth Operator, Your Love is King, The Sweetest Taboo, Love is Stronger than Pride o Kiss of Life.

Un disc molt pausat, melangiós, suau, molt Sade, però un es pregunta si realment ha valgut la pena esperar tants anys per a finalment escoltar aquest, diguem-ne, simple àlbum.

Up: La estàvem esperant amb candeletes.

Down: Ha trigat masses anys en tornar

El Single:

Soldier of Love, potser la cançó més fluixa del disc



Babyfather



La Portada: Èpica

La Perla: Babyfather, gairebé la única peça a mig temps que ressalta en el conjunt.

La Pregunta: Per què ha trigat tants anys la Sade en tornar a gravar un disc?

El Rànking: Quatre alderaaners.

Propera Entrega: Scratch my Back

dimarts, 13 d’abril del 2010

We are the World 25



Quan s’han fet 25 anys d’aquell famós, exitós, repetit fins a la sacietat, però genial We are the World, de la mà del malograt Michael Jackson i el Lionel Richie, amb la col•laboració a la producció del Quincy Jones, els dos artistes que encara sobreviuen volien retre un especial homenatge a l’anomenat Rei del Pop amb una reedició del mateix tema amb artistes que no hi varen participar la primera vegada, sota l’auspici que era per fer una obra benèfica, al principi sense saber quina era exactament, però al sobrevenir el infaust terratrèmol a Haití, la cosa els hi va venir rodona.

El resultat, però, va ser un veritable nyap. En primer lloc, els artistes contractats (no podia repetir cap de la versió original) eren, en la seva majoria, uns complerts desconeguts, i els que no ho eren, com el cas del Josh Groban, l’Enrique Iglesias, o el Tony Bennett eren artistes de segona fila. Mancaven artistes ben carismàtics, ídols de sempre, com ho havien estat en la primera versió el Lionel Richie, el Bruce Springsteen, la Diana Ross, l’Stevie Wonder o el Ray Charles, tot i que en aquesta ocasió havien comptat amb la Barbra Streisand o la Cèline Dion.

A més a més, hi ha tota una treva de rappers al final de la cançó, que, lluny de actualitzar la versió, fer-la més moderna, l’acaben ben bé de destrossar, deixant un mal regust final de boca ( o oïda) que fins i tot esquitxa la versió de 1985.

Hi ha, però, dos motius per els quals aquest despropòsit val (una mica) la pena: el primer, que tot ha estat per una bona causa, i que els diners recollits (tant en la venda dels discos com en les baixades d’internet) han anat allà on més feien falta (o, al menys, es el que vull pensar). El segon, es el veritable homenatge que s’ha fet al Michael Jackson, deixant que ell sigui l’ùnic artista que repetia la seva interpretació (de fet, les dues interpretacions) i a més a més, acompanyat en la primera de les dues per la seva germana Janet, tot i que la veu de la Janet passa més que desapercebuda.

En resum, que si no s’hagués fet aquesta segona versió, no hagués passat res.

Up: La Barbra Streisand

Down: Dos: A la majoria no els coneix ni Deu, i sobren els rappers del final

El Single: Innecessari?

La Portada: La Oficial, lletja a matar. La més vista, horrorosa i mal feta, amb totes les cares dels participants sobreposades, amb una mena d’infernal photoshop digne del doctor Frankenstein

La Perla: El joc entre el Michael Jackson (l’únic que repeteix) i la seva germana Janet cantant el seu tros

L’anècdota: Es diu que la Barbra Streisand va trigar més de sis hores per enregistrar la seva part (cinc frases), i que en un principi, ella, Diva entre les Dives, no podia ni volia només formar part de l’extens (i quasi anònim) cor de la cançó, i que volia una part pròpia, única i diferent. Es diu també que la Natalie Cole, admiradora fins a la medul•la de la cantant novaiorquesa, l’hi va cedir la seva part (aquella que en la versió original cantava la Diana Ross, tot just desprès de la part del Michael, es a dir, a primera línia de mar, o de foc). Dies després, es vàren refutar tots aquests comentaris.

La Pregunta: Tan necesària era aquesta revisió?

El Rànking: Dos alderaaners.

Propera Entrega: Soldier of Love


dilluns, 12 d’abril del 2010

The Sea




The Sea es el segon i molt esperat àlbum de la Corinne Bailey Rae (Leeds, 26 de Febrer de 1979), sis anys desprès d’aquella exitosa Opera Prima que va ser el seu primer (i homònim) disc de debut, del qual va vendre quatre milions de còpies. Produït pel Steve Brown i per ella mateixa, The Sea va veure la llum el 20 de Gener d’aquest mateix any, dos anys després de la prematura mort del seu marit, i va debutar a la llista del Billboard amb el número set. El disc conté onze cançons, totes escrites per la pròpia Corinne (dues d’elles coproduïdes pel Phillip Pae i la Jennifer Birch respectivament).

Es un disc molt pausat, amb dos o tres temes a mig temps (Feels like the First Time, The Blackest Lily, Closer...), on la suau i trencada veu de vellut de la Corinne ens arrossega fins els seus propis dimonis i fantasmes, clarament influenciats per la pèrdua del marit, i on ens mostra la imatge d’una dona clarament (encara) enamorada. Reminiscències sospitoses als primers treballs de la Sade (Love's on the Way), balades lentes i espeses (I would like to call it Beauty), i un tema principal (The Sea) que no arriba, ni de lluny, a la absoluta perfecció que era aquell Put your records on, la targeta de presentació de la cantautora anglesa.

No es un disc imprescindible, encara que no us farà cap nosa a la vostra discoteca

Up: S’hi sembla molt al primer.

Down: S’hi sembla massa al primer.

El Single: I'll do it all again (res a veure amb el Put your records on del primer disc)

La Portada: acceptable, encara que costa de visualitzar a la Corinne en mig de la natura i de la llum.

La Perla: La petita pinzellada del pop més fresc a Paris Nights and New York Mornings

La Pregunta: Per què el segon disc d'un artista novell mai cumpleix les expectatives creades?

El Rànking: 4 alderaaners i mig.

Propera Entrega: We are the World 25

divendres, 9 d’abril del 2010

Your Song

It's a little bit funny this feeling inside
I'm not one of those who can easily hide
I don't have much money but boy if I did
I'd buy a big house where we both could live

If I was a sculptor, but then again, no
Or a man who makes potions in a travelling show
I know it's not much but it's the best I can do
My gift is my song and this one's for you

And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple but now that it's done
I hope you don't mind
I hope you don't mind that I put down in words
How wonderful life is while you're in the world

I sat on the roof and kicked off the moss
Well a few of the verses well they've got me quite cross
But the sun's been quite kind while I wrote this song
It's for people like you that keep it turned on

So excuse me forgetting but these things I do
You see I've forgotten if they're green or they're blue
Anyway the thing is what I really mean
Yours are the sweetest eyes I've ever seen

And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple but now that it's done
I hope you don't mind
I hope you don't mind that I put down in words
How wonderful life is while you're in the world