dijous, 2 de setembre del 2010

Euphoria



Novè àlbum d’estudi de l’Enrique Iglesias, i el primer bilingüe, en anglès i castellà. L’Enrique tenia en ment, i gairebé preparades, la majoria de les cançons del disc, però no volia fer ni dos discs per separat, ni un doble àlbum; finalment es va decantar per ajuntar totes les cançons en un mateix treball, emulant així altres artistes que ja ho havien fet en el passat, com ara la Gloria Estefan, o la Shakira.

Es donen tres notorietats en el disc que ens ocupa. La primera, ja esmentada, que sigui el seu primer àlbum bilingüe. La segona es la quantitat de gent que hi ha col•laborat tant en la composició com en la interpretació de les cançons. Així, a I like It (el primer single), hi trobem al rapper nord-americà Pitbull, així com un petit sampler de la cançó All Night Long del Lionel Richie. A One Day at a Time hi participa, tant vocalment com a la composició, l’Akon. A Heartbeat, un duet, hi trobem a la Nicole Scherzinger, la vocalista de les Pussycat Dolls. Però n’hi ha més, a Dirty Dancer, un altra duet, hi canta també l’Usher (el que havia de ser l’hereu del Michael Jackson –sic-), i a No me digas que no, hi son els Wisin & Yandel, el duo porto-riqueny de reggaeton. Finalment, a Cuando me Enamoro, el tercer duet, hi canta el Juan Luis Guerra. Deu n’hi do!

La tercera notorietat del disc son els singles que s’han llençat, o més aviat, com s’han llençat. Ja que primer va sortir el Cuando me Enamoro arreu del món, però no als Estats Units. Allà va sortir el I like It. Ara, a Sudamèrica surt el No me digas que no, als Estats Units el Dirty Dancer, i al Regne Unit el Heartbeat. Inaudit.

Continuació d’aquell Insomniac, més inclinat cap als dance clubs, aquest Euphoria torna a oferir-nos temes ballables marca de la casa (I like It, Dirty Dancer, One Day at a Time), però també les boniques balades a les que ens té acostumats (Heartbeat, Why not Me, Coming Home) i, es clar, els ritmes més llatins a les cançons en castellà. Un disc recomanable, però no imprescindible.


Up: Colecció de cançons dance i suaus balades, amb col•laboracions de luxe. No decep.

Down: La mescla d’anglès i castellà xirria d’allò més. Hagués valgut la pena dos discs independents.

La Portada: Clàssica amb el rostre del cantant. Funcional.

El Single: Quin d’ells? N’hi ha cinc per a escollir!

La Perla: Why not Me. Una cançó a mig temps molt aconseguida.

La Frase: Had to suck up the tears from my night strolls / To stop from crying out loud baby

L’Anècdota: A l’any 2003, el Lionel Richie va comptar amb la participació de l’Enrique a la cançó To Love a Woman, dins del seu disc Goodbye. Sembla que ara el Lionel li ha tornat el favor en forma de sampler a I like It.

La Pregunta: Amb tantes luxoses col•laboracions, hispanes i anglosaxones, que hi ha en aquest disc, per què l’Enrique no hi ha comptat amb un dels cantants espanyols més universals que hi ha, el seu pare?

El Rànking: Sis Alderaaners

2 comentaris:

  1. Te guste éste? A mi no me convence para nada, pero para gustos... colores.

    ResponElimina
  2. No me entusiasma, pero se deja escuchar... hay de peores...

    ResponElimina